Σελίδες

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Εισαγωγή με χρώμα!

 Το χρώμα είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της πραγματικότητας γύρω μας κι έτσι αποφάσισα να αναφερθώ σε κάποια βασικά πραγματάκια. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου με τον κόσμο. Έχει υπολογισθεί ότι ένα 80% περίπου των καθημερινών μας δραστηριοτήτων στηρίζεται στην οπτική χρωματική ικανότητα.
 Είμαστε γεννημένοι με μια φυσική ευαισθησία στο χρώμα και ακόμη περισσότερο με κάποια βιολογική ‘ανάγκη’ να εκφραζόμαστε με τη ζωγραφική και τα χρώματα γενικότερα. Η ανάγκη αυτή δεν υπάρχει μόνο στους καλλιτέχνες αλλά σε όλους μας. Προβληματιζόμαστε καθημερινά, συνειδητά ή ασυνείδητα για θέματα όπως: ποιο χρώμα ταιριάζει με ποιο, αυτό είναι πολύ σκούρο, το ανοικτό χρώμα ξεκουράζει, θερμά χρώματα για τον τάδε χώρο κ. τ. λ.
  Πρώτ’ απ’ όλα να πω για τα βασικά και δευτερεύοντα χρώματα.
 Τα βασικά ή πρωτεύοντα χρώματα είναι τρία, το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο.
 Αυτά χρησιμοποιούνται ως βάση για την παραγωγή των άλλων χρωμάτων και τη δημιουργία αρμονικών χρωματικών συνθέσεων. Ονομάζονται βασικά επειδή δεν μπορούν να παραχθούν από την μείξη άλλων χρωμάτων.
 Η ανάμειξη των βασικών χρωμάτων ανά δύο παράγει τα σύνθετα ή δευτερεύοντα χρώματα. Η ανάμειξη του κόκκινου και του κίτρινου δίνει το πορτοκαλί, η ανάμειξη του μπλε και του κόκκινου δίνει το μοβ και η ανάμειξη του κίτρινου και του μπλε δίνει το πράσινο. Η ανάμειξη και των τριών παράγει ένα καφέ-γκρίζο χρώμα.
 Μέχρι εδώ όλα καλά. Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τα βασικά και τα δευτερεύοντα χρώματα γι’ αυτό κι εγώ θα πάω το θέμα λίγο πιο μακριά και θα σου εξηγήσω τι είναι τα  συμπληρωματικά ή αντίθετα χρώματα. Για κάθε βασικό χρώμα υπάρχει ένα δεύτερο που βρίσκεται σε ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Είναι το χρώμα που δημιουργήθηκε χωρίς τη συμμετοχή αυτού του βασικού. Έτσι π. χ. για το κόκκινο έχουμε το πράσινο, που δημιουργείται με την ανάμειξη των άλλων δύο βασικών χρωμάτων του κίτρινου και του μπλε. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, δημιουργούνται τρία ζευγάρια χρωμάτων: κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-μοβ, μπλε-πορτοκαλί. Τα χρώματα αυτών των ζευγαριών είναι μεταξύ τους αντίθετα και συμπληρωματικά. Όταν δηλ. τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αντικείμενο σε πράσινο φόντο η εντύπωση που δημιουργείται είναι η αντίθεση. Φαντάζομαι μπορείς να το αντιληφθείς και μόνο απ’ τις χρωματιστές λέξεις βλέποντάς τες δίπλα-δίπλα. Αυτός ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο με το πράσινο, το κίτρινο με το μοβ, και το μπλε με το πορτοκαλί ονομάζονται αντίθετα χρώματα.
 Συμπληρωματικά απ’ την άλλη ονομάζονται γιατί σαν ζευγάρι το κάθε ένα από αυτά συμπληρώνει το χρωματικό φάσμα. Όπως έγραψα παραπάνω το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε μπορούν να δημιουργήσουν όλα τα υπόλοιπα χρώματα, ολόκληρο δηλ. το χρωματικό φάσμα. Παίρνοντας ένα ζευγάρι συμπληρωματικών είναι σαν να παίρνουμε και τα τρία βασικά χρώματα, το ένα μόνο του και τα άλλα δύο σε ανάμειξη:
ΚΟΚΚΙΝΟ+ ΠΡΑΣΙΝΟ = ΚΟΚΚΙΝΟ+ (ΜΠΛΕ+ ΚΙΤΡΙΝΟ)
ΚΙΤΡΙΝΟ+ ΜΟΒ = ΚΙΤΡΙΝΟ+ (ΚΟΚΚΙΝΟ+ ΜΠΛΕ)
ΜΠΛΕ+ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ = ΜΠΛΕ+ (ΚΟΚΚΙΝΟ+ ΚΙΤΡΙΝΟ)

Σ’ αυτό το σημείο κι αφού ξέρεις πλέον τους βασικούς χρωματικούς όρους, θέλω να σου γράψω λίγα λόγια για τον Ντελακρουά και το τρίγωνό του.
 Ο Ευγένιος Ντελακρουά (1798- 1863), ρομαντικός ζωγράφος, μας δίνει μέσα από μελέτες του για το χρώμα ένα σχήμα: Ένα τρίγωνο στο οποίο μπορείς να δεις κι απ’ το οποίο μπορείς να θυμάσαι με μεγάλη ευκολία όλα όσα έγραψα μέχρι στιγμής.
Σου έχω ετοιμάσει το τρίγωνο. Επίσης στη δεύτερη εικόνα σου το στρογγύλεψα και σου το έφτιαξα με ακρυλικά χρώματα. Ρίξε μια ματιά και θα σου εξηγήσω τι βλέπεις παρακάτω.

 Βλέπεις λοιπόν τα βασικά χρώματα, τα δευτερεύοντα χρώματα, τον τρόπο παρασκευής τους και τα ζευγάρια των συμπληρωματικών.
Τα βασικά χρώματα είναι αυτά που βρίσκονται στις κορυφές του τριγώνου. Τα δευτερεύοντα χρώματα είναι στα κέντρα των πλευρών. Κάθε δεύτερο χρώμα βρίσκεται ανάμεσα στα δυο βασικά χρώματα που συμμετέχουν στην ανάμειξη για την δημιουργία του (π. χ. το πορτοκαλί βρίσκεται ανάμεσα στο κόκκινο και στο κίτρινο). Τα ζευγάρια των συμπληρωματικών είναι τα απέναντι χρώματα.

 Αυτά για σήμερα!       

2 σχόλια: